Östersunds Bluesfestival 2018

27 Oktober

27 Oktober 2018 så är vi tillbaka på ett nyrenoverat Storsjöteatern som även detta år förvandlas till en bluesklubb med plats för tre scener. Det kommer bli en massa bra svängig blues som kommer hålla partyt igång hela kvällen och en bit in på natten.

Årets tema för festivalen The New Generation of Blues med nya spännande artister som står med ett ben i traditionen och ett ben i framtiden. Årets festival bjuder på hela nio akter under kvällen, förhoppningen är att alla ska kunna hitta sitt guldkorn för ingen akt är den andra lik. Genomgående så har festivalen valt att jobba med artister som vet hur man får med sig publiken och ger valuta för inträdet.

 Biljetterna köper ni hos tickster http://www.tickster.com/events/vbdlywz2h2vhe0g

Artister 2018

Shawn Holt & The Teardrops (US)

Det är svårt att hitta någon genuinare blues än Shawn Holt & The Teardrops och det är svårt att inte nämna legendariska Magic Slim (Morris Holt) i samma andetag. Som son till Magic Slim och arvtagare till pappas band så vilar ett tungt ansvar på att föra traditionen vidare vilket Shawn Holt bevisat att han är mer än kapabel att göra. Han inte bara för traditionen vidare utan har även visat att han kan stå på egna ben med ett eget artistiskt uttryck. Gillar ni klassisk Chicagoblues med självsväng så är detta en akt som ni inte får missa, vi är mycket stolta över att kunna presentera Shawn Holt & The Teardrops på Östersunds Bluesfestival.


Joakim Tinderholt (NO)

Joakim Tinderholt bildade sitt band 2005 i Oslo. Sedan dess har bandet gjort många och framgångsrika spelningar på klubbar och festivaler både i Norge och Europa. Några av höjdpunkterna är Notodden Blues Festival, Dark Season Blues Festival, Color Blues Festival och turnéer i Polen och Ryssland.   Trots sin låga ålder är sångare och gitarrist Joakim Tinderholt redan en erfaren underhållare och en kraft att räkna med. Bill Troiani (bas) och Alexander Pettersen (trummor) är dom som utgör rytmsektionen och som står för en stor del av svänget, dom anses av många tillhöra det absolut bästa som Skandinavien har att erbjuda. Joakim Tinderholts musik hämtar inspirationen från både från blues, rockabilly och 50-talets R&B.


Will Wilde (UK)

Det är att använda stora ord när man kallar någon munspelets Jimi Hendrix men det är precis vad han kallats otaliga gånger. Engelska Will Wilde anses av många vara den bästa munspelaren just nu och han kommer med sitt egna band välta hela Storsjöteatern. Festivalledningen upptäckte honom i samband med att vi tittade lite närmre på Dani Wilde som är Wills syster och efter en liten trevare så visade det sig att Will Wilde gärna kom och spelade på festivalen, sedan bokningen har han dessutom hunnit släppa platta Bring it on home som fått stående ovationer.  Så gillar du lite tyngre blues så kommer detta vara något för dig, även om Will Wilde tar sitt avstamp i bluesen så hämtar han även inspiration från hårdrockens 70-tal.


Jimmy Z (US)

Jimmy Zavala är kanske den mest namnkunniga musikern som någonsin spelat på festivalen. Etta James kallade honom sin ”Hootchie Cootchie Man” och Dave Stewart från Eurythmics kallar honom världens bästa munspelare. Han har spelat och turnerat tillsammans med Rod Stewart, Tom Petty, Eurythmics och Etta James. Dessutom spelar på inspelningar med Ziggy Marley, Barry White, Yes, Bon Jovi, Macy Gray och många fler. Han har spelat inför en publik på 300.000 tillsammans med Rod Stewart i Brasilien och 1988 när han spelade på Nelson Mandelas hyllningskonsert så sågs han av en miljard tv-tittare när han tillsammans med Eurythmics framförde ”Must Have Been an Angel” på Wembley.
På Östersunds bluesfestival så kommer han spela tillsammans med Micke Mojo & The Bedroom Snakes och Slidin’ Slim.


Erika Baier & The Business (S)

Erika Baier & The Business gjorde succé på Östersunds Bluesfestival 2016 och har sedan dess utvecklats till att bli ett av Sveriges bästa blues band. För Erika baier & The Business så är livemusik underhållning, man spelar med publiken inte för den och gör en show med energi, precision och tempo. Det är ett sammansvetsat gäng med en karismatisk Erika i full frihet längst fram, flankerad av två eldfängda solister och scenpersonligheter, ankrat av ett tätt och tungt komp. Det är en varierad repertoar med både råstyrka, finess och utrymme för lek.


Julie Rhodes (US)

Att jämföras med storheter som Aretha Franklin, Etta James och Janis Joplin säger något om Julie Rhodes förmåga som sångerska. Bara för några år sedan sjöng Julie mest i bilen, där ingen annan kunde lyssna. Efter en spelning av singer/songwritern Jonah Tolchin 2013 inspirerades hon att börja skriva egna låtar och sedan dess har det rullat på.  Förutom att turnera i bl.a. Europa och Sverige så har hon också hunnit med att vinna tre priser på Boston Music Award, varav ett av prisen var för årets sångerska. Med sig har hon ett samspelt och tajt band och kommer bjuda på musik som ligger i gränslandet mellan blues, soul, country och rock.


Slidin Slim (SE)

landeliushansson_033_hifi_fotografristenstrand_norrkoping (1)

Anders Landelius alias Slidin’ Slim har sedan mitten av 90-talet spridit sin högexplosiva blues med outsinlig energi. Med deltablues legender som Son House, Robert Johnson och Big Joe Williams som förebilder, punken för evigt i blodet och en fingertoppskänsla för nuet så har Slidin’ Slim skördat allt större framgångar för varje år.

Med medverkande på nära 60 bluesfestivaler sedan 1995, spelningar i Norge, Danmark, Finland, Polen, Holland, England, Frankrike, Italien, Litauen, Tyskland och USA och 5 plattor i ryggen så tillhör Slidin’ Slim tveklöst Sveriges mest etablerade bluesakter.

2011 belönades Slidin’ Slim med Sveriges finaste bluespris ”Janne Rosenqvists Minnespris” och representerade Sverige i European Blues Challenge i Berlin 2012.

Sedan 2012 så har också Anders skördat stora internationella framgångar som låtskrivare och frontman i elektro-blues projektet Dead Soul som turnerat över hela Europa, många gånger tillsammans med stjärnorna i GHOST. Dead Soul belönades med 5 ”Getingar” i Expressen för sitt debutalbum ”In The Darkness”.

Sedan 2010 har också Anders turnerat med den levande legenden Jimmy Z. Av många ansedd som en av världens absolut bästa munspelare med ett CV som får de flesta att sucka hänfört; Ringo Starr, Rod Stewart, Tom Petty, Eurythmics, Etta James och Dr. Dre är bara några få av alla de artister som anlitat Jimmy när det gäller munspel (och saxofon som han hanterar minst lika skickligt).

”Hade jag inte vetat att det var Slidin’ Slim jag lyssnade på hade jag definitivt antagit att det var en amerikan som sjöng. När det talas blueskungar i Sverige talas det alltid om Roffe Wikström, Peps Persson eller Sven Zetterberg, och visst de har väl lite att falla tillbaka på. Men ingen av dem har de senaste åren gjort ett album som är starkt nog att mäta sig med ”One man riot”.
Dalslands Provinstidning


Big Rob Blues Quartet (SE)

  Ibland så  faller bitarna på plats bara man är öppen för nya intryck. När festivalledningen fick reda på att en ny stjärna höll på att tändas på Stockholms bluesscen och att han dessutom hade ett nytt band på gång med några av Sveriges bästa bluesmusiker så var vi inte sena att nappa på erbjudandet. Big Rob eller Robert Svensson som han heter har gjort sig känd på jamscenen i Stockholm med ett innerligt uttryck och ett känsligt gitarrspel. Med en behaglig ljudbild med mycket luft och dynamik så är hans gitarrspel verkligen klassiskt med BB King som  förebild men också med intryck från Westside-soundet som Otis Rush, Magic Sam och Buddy Guy skapade. Big Rob tar avstamp i traditionen men lyckas ändå låta fräscht och nytt. Med sig har har han Thomas Lingman (Top Dogs, m.fl.), Patrik Norrman (Erika Baier & The Business, m.fl.), ”Mighty” Bo Gustavsson (Jump4Joy, m.fl.) och Daniel Karlsson (The Beat From Palookaville, m.fl.)


Micke Mojo & The Bedroom Snakes (Z)

Östersunds Bluesfestivals eget husband och kommentarer är i stort sett överflödiga. Jämtlands stolthet och Sveriges bäst bevarade hemlighet inom bluesen i Sverige. Micke Mojo och hans snortajta The Bedroom Snakes med Per Stålhandske i spetsen är ett av Sveriges bästa bluesband och vi är så glada för att dom vill vara med i år igen. I år så kommer dessutom Jimmy Z gästa bandet som en liten extra krydda.