Krönika – Mats Hurtig 2014-11-16

Musik för mig, kanske för dig!

Det är mycket som präglar vilken musiksmak man får i livet. Det handlar om vad som spelas i hemmet av föräldrar, vad kompisarna gillar, samt tillgång och möjligheter. När jag var ca 10-12 år, så var det mycket låtarna på Tio i topp och Kvällstoppen som gjorde intryck på min musiksmak (jag följde listorna och förde bok varje vecka), men även vad de äldre kompisarna lyssnade till hade betydelse. Liveutbudet när jag växte upp var inte mycket i Hammerdal. Där stod dansbanden för en stor del av liveupplevelsen. Så var det nog mycket på landsbygden på den tiden. Dansbanden fyllde en stor funktion, både som liveupplevelse men även till det som var meningen, att dansa till och knyta kontakter.
Därför har jag blivit lite av en allätare i mitt musikintag genom åren, men visst har jag präglats mycket av 60-talspopen. Beatles har en särskild stor plats i mitt hjärta, det går inte komma ifrån.

Under min uppväxt spelade jag väldigt mycket musik på mitt pojkrum. Detta gjordes på en liten skivspelare i plast med högtalare i locket. Ingen särskild stor ljudupplevelse då, men det var vad som fanns. Det blev bättre sen. När jag diggade som bäst handlade det om allt från Beatles till Flamingokvintetten, från Bowie till Uriah Heep. Johnny Winter blandades upp med Hep Stars och Steppenwolf med Tomas Ledin.

Sedan några månader tillbaka har jag blivit Frösöbo. Jag och Lena sålde huset i Krokom och flyttade in i lägenhet. Där har jag nu fått bra plats för mina vinylskivor. Jag har köpt nya högtalare till anläggningen så nu låter det nästan som det en gång gjorde i tonårsrummet på Dalgatan i Hammerdal, fast med bättre ljud förstås.

Om några månader fyller jag sexti! Jösse vad åren går. När jag tittar tillbaka på mitt nöjesliv så är det utan tvekan med stor glädje och respekt. Glädje över alla artister, arrangörer, samarbetspartners och publik som jag fått träffa under drygt fyrtio år i nöjesbranchen som arrangör, programledare och aktör.
1973 skrev jag under det första artistkontraktet. Då spelade Tommys upp till dans i Strömsund. Det har blivit åtskilliga kvällar sedan dess som arrangör, aktör och konsument. Respekt känner jag för alla duktiga, målmedvetna människor som trott på sin sak och förverkligat sina drömmar.
Jag har också förverkligat en del av mina. Jag har stått på scen och spelat bortåt tusen revyföreställningar. Jag har arrangerat danskvällar, konserter och mycket annat under dessa år. Jag har träffat artister på väg uppåt i karriären, lokala kändisar och en mängd etablerade storheter, och inte minst har jag lyssnat till flera av mina idoler. Milstolpar för mig är utan tvekan Eagles på Gröna Lund 1977, Bruce Springsteen på Ullevi 1985 och Paul McCartney i Liverpool 2008.
Jag är också stolt och glad över Östersunds kultur- och nöjesliv. Så mycket duktiga artister, band och arrangörer det finns i alla genrer. Fantastiskt! Nu fortsätter vi på den inslagna vägen med att utveckla Östersund till ännu hetare, roligare och inbjudande kultur- och nöjesstad!
Jag ska göra vad jag kan genom att bland annat producera och spela nyårsrevy på Storsjöteatern i januari. Välkommen dit, förresten…
____________________________________________________________________________

Mats Hurtig
www.ostersundsrevyn.com

Mats H2