Krönika – Martin Sahlberg 2014-10-26

Musikminnen

15 år gammal, ensam, bestämde jag mig för att gå på konsert.  Det var storfrämmande på jazzklubben i Norrköping. Minns fortfarande, trots att det är ca 30 år sedan, att jag reagerade på att det skilde minst 15 år till den som var näst äldst i publiken. Jag som trodde jazz älskades av fler tonåringar än bara jag.

Min jazzskolning hade jag fått levererad av min far som älskade jazz som han spelade ganska högt på sin Marantzspelare men även av farbror Bengt som själv var och är en mycket duktig jazzpianist även om han alltid jobbat med annat.

Kvällen på jazzklubben blev magisk och när jag hör hans låtar idag ryser jag och minns det som blivit mitt livs musikupplevelse. Personen på scen smekte instrumentet med sina läppar och skapade musik som jag är glad att just jag fick uppleva. Efter konserten köpte jag en skiva, tog mod till mig att gå fram, och frågade efter hans autograf. Hans ganska sorliga ögon tittade på mig, sken upp i ett brett leende och sa ”Hi young man. Glad you came”. Jag såg på hur Chet Baker signerade LP-omslaget och gav tillbaka det med en blinkning sedan försvann han backstage. Att denna magiska jazzmusiker lämnade jorden alldeles för tidigt är så sorgligt men hans musik lever och kommer leva i all framtid.

Förutom att växa upp med Chet Baker, Miles Davis, Arne Domnerus och Charlie Parker hemma blev det självklart mycket annat. I föräldrarnas LP-hylla fanns även mycket klassiskt och en hel del opera. Operan tilltalade mig, kanske för att musikaler var bland det bästa som fanns efter att som 8-åring fått följa med mamma och pappa till London och musikalen Oliver Twist. Utöver Oliver Twist var Singing in the rain och Sound of Music favoriter. Tänk att få dansa som Fred Astaire eller Gene Kelly – vilka legender.

Åren går och livet formas av musik även om man inte är medveten om det. Stilarna byts men grunden finns där. Att snöa in på en genre är inte min stil utan jag äter allt. Från Opera till Rap. Men det finns alltid någon eller något som hjälper dig att hitta nya musikvägar. För min del hette han Morgan och var musikgurun på legendariska Skivhörnan. Han visste på något underligt sätt vad jag kände för. Han hittade nya band och stilar som gav mig massor av glädje.  Idag då Spotify etc är vår leverantör av musik saknas något. Det som saknas är helt enkelt en Morgan som kan öppna nya dörrar till musikens underbara värld. Precis som Chet Baker gjorde för mig för över 30 år sedan.
___________________________________________________________________________
Martin Sahlberg
VD för OSD
www.osd.nu

Martin Sahlberg